Sūrya Namaskār - Solhilsen

Dere har kanskje lagt merke til at jeg avslutter innleggene med "Solhilsen fra Kristin"? Solhilsen A (det finnes også solhilsen B) er ofte mange sitt første møte med yoga og brukes som en oppvarming på mange yogatimer. Alle posisjonene i solhilsen finner man gjerne igjen senere i løpet av timen, så la oss kjøre på med en liten gjennomgang av hva det egentlig er! Du kan jo øve hjemme også :)


 

1. Tadasana - Fjellposisjon (utpust)
Start stående med håndflatene åpne og vendt framover. Her skal du kjenne at du står stødig, altså aktiver ben og kjerne samtidig som du trekker skuldrene ned og bak. Du kan også starte i Pranamasana (håndflatene presset sammen foran hjertet) som er en hilsen i India.

2. Hasta Uttanasana - Oppoverhilsen (innpust)
Strekk armene opp og løft blikket og brystet. Pass på at du ikke legger deg bak og belaster korsryggen, men strekk oppover og prøv å trekk ribbeina sammen.

3. Uttanasana - Stående foroverbøy (utpust)
Slipp armene ned og strekk toppen av hodet nedover og bruk hofteleddsbøyerne for å få brystet så nær lårene som mulig.

4. Ardha Uttanasana - Apestrekk (innpust)
Løft overkroppen til du får strekt ut ryggen. Trekk skuldrene tilbake og plasser hendene på framsiden av bena om du ikke klare å holde ryggen rett med fingrene på gulvet. Løft blikke litt framfor deg, men se fortsatt ned på gulvet, så du ikke får en knekk i nakken.

5. Uttanasana - Stående foroverbøy (utpust)
Samme som punkt 3.

6. Phalakasana - Planken (innpust)
Plasser bena langt nok bak til at du har skuldrene rett over håndleddet og stram magen og rumpa.

7. Chaturanga - Krokodille (utpust)
Flytte vekten framover, så du kun har toppen av tærne i gulvet og flytt planken ned til du har 90 grader i albuene. Denne er utrolig tung å holde!

8. Urdhva Mukha Svanasana - Hund som ser opp (innpust)
Løft brystet framover og trekk skuldrene tilbake. Løft blikket og hold bena strake. Her må du passe på at du ikke svaier i korsryggen men løft heller fram og opp.

9. Adho Mukha Svanasana - Hund som ser ned (utpust)
Press hele håndflaten i gulvet, strekk armene og skyv bakover. Dette er en strekk for skuldrene og forbereder til håndstående, så fokuser på å press brystet bak mot bena mens du roterer armhulene inn mot hverandre og breier ut mellom skulderbladene. Etterhvert kan du prøve å strekke bena ut og skyve hælene ned i gulvet. Du kan godt stå her en stund så du får strekt godt ut før du går videre.

10. Uttanasana - Stående foroverbøy (utpust)
Samme som punkt 3.

11. Hasta Uttanasana - Oppoverhilsen (innpust)
Samme som punkt 2.

12. Tadasana - Fjellposisjon (utpust)
Samme som punkt 1.

Dette var hele serien! Det finnes mange variasjoner av denne, så det vil variere litt ut i fra hvilken yogaretning du trener og hvilken instruktør som kjører timen. Hvis du er nybegynner kan mange av øvelsene forenkles. Du kan holde knærne i gulvet på planke, krokodille og hund som ser opp. I stedet for hund som ser opp kan du gjøre kobra (løft brystet framover og bruk ryggen ikke armene). Som jeg nevnte over kan du plassere hendene på framsiden av bena i apestrekk (glemte å ta bilde!) og du kan holde knærne bøyd i hund som ser ned. 

Håper dere får lyst til å prøve!

Solhilsen fra Kristin

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

yogakristin

yogakristin

29, Trondheim

Kristin Skjelbred er yogainstruktør på 3T i Trondheim. Her finner du inspirasjon og tips innen yoga, trening og mental helse!

Kategorier

Arkiv

hits