Center of attention

Da jeg gikk på ballett kalte vi det senter. Jeg syns det hele var veldig mystisk i starten. Hvordan skulle jeg "finne" senter? Så en vakker dag fant jeg det. Jeg var så glad. Prøvde å holde på det for alt det var verdt så det ikke skulle glippe igjen.

Det ingen forklarte meg den gang var hva det egentlig var. Kjernemuskulaturen. Utrolig viktig for dansere som snurrer og hopper og løfter bena både hit og dit. Men etterhvert som jeg ble kjent med andre treningsformer så jeg at det er jo viktig overalt. Også utenfor treningssalen. "Senteret" vårt hjelper med balanse i tillegg til at den støtter opp og beskytter ryggen vår. 

Jeg er som mange jenter (og andre) naturlig svai i ryggen. Jeg slet med å få kontakt med kjernemuskulaturen, til og med da vi skulle gjøre planken. Ryggen min så ut som en hengebro og jeg fikk vondt etter 10 sekunder. Hvis du kjenner deg igjen i dette så har jeg et enkelt tips. Host, hark spør noen om å slå deg i magen. Da kicker kjernen inn. Den ligger som et korsett rundt magen vår under de rette og skrå magemusklene. Det er så viktig å ha kontroll på denne folkens. Det kan spare deg for mange plager.

Det finnes mange måter å trene opp core på, men det viktigste er kanskje å ha fokus på core når du gjør andre ting som knebøy, markløft eller trener balanse. En god måte å trene opp evnen til å aktivere kjernen mens man gjør andre ting er pilates. Her er mange øvelses spesifikt laget for å bruke kjernen til å motvirke bevegelser fra armer og ben. Jeg har valgt ut 3 pilatesinspirerte øvelser du kan bruke for å trene på akkurat dette.

Sirkler med ett ben
Ligg på siden, gjerne med en liten vinkel i hofta. Løft det øverste benet til hoftehøyde og lag små sirkler. Utfordringen her e å ikke bruke armene, men kjernen for å holde balansen. Prøv å hold resten av kroppen helt i ro. Dess større og rasker sirkler du gjør, dess mer kreves det av kjernen. Start derfor med små sirkler, så du kjenner at du får jobbet riktig. Du kan sette den øverste armen foran deg, men prøv å ikke støtt deg for mye på den.

Alle fire
Allerede i startposisjonen bør du koble på magen. Prøv å hold ryggen helt flat når du strekker ut arm og ben. Flytt arm og ben ut på skrå og beveg resten av kroppen minst mulig. Tenkt deg at det står et vannglass på ryggen din som ikke skal søles ut.

Planke
Planken kan for mange være tung i seg selv, men også her kan du utfordre ved å løfte et kne (hvis du står på knærne), eller hele benet om du står på tærne. Å løfte en arm er enda mer krevende. Sjekk her også at du ikke vrir kroppen. Du kan også løfte en arm og gå over i en sideplanke hvor du fokuserer på å holde kroppen helt rett hele veien.


Så sjekk inn med kjernen med jevne mellomrom! Det er din beste støttespiller.

Solhilsen fra Kristin

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

yogakristin

yogakristin

28, Trondheim

Kristin Skjelbred er yogainstruktør på 3T i Trondheim. Her finner du inspirasjon og tips innen yoga, trening og mental helse!

Kategorier

Arkiv

hits