Yoga utenfor matta

Yoga handler ikke bare om det vi gjør på yogamatta. Faktisk så er Asana, den fysiske yogapraksisen, bare én av åtte grener innen yoga. De andre sju handler om etiske retningslinjer, leveregler/råd, pusteteknikker, tilbaketrekking av sansene, konsentrasjon, meditasjon og høyeste form for bevissthet. Alle disse grenene har en funksjon innen yogaens intensjon, det å forene kropp og sinn med noe større. 

Før man legger ut på en slik vandring er det største spørsmålet: "Hvorfor?". Hvorfor skal man bruke akkurat yoga som en guide i livet? Yoga har ikke alle svarene, men gjennom en helhetlig praksis kan disse grenene hjelpe deg med å finne dem, eller i det minste akseptere at du kanskje aldri vil få svar. Så hvor starter man? Hvis denne idéen om at yoga er mer enn trening er helt ny for deg, anbefaler jeg å lese innlegget jeg har linket til over eller noen av disse innleggene: Takk, Be the change, Lettere sagt enn gjort, Aksept eller Tanker.

Yoga sier at vi ikke skal utøve vold. Ikke mot andre, ikke mot naturen og ikke mot oss selv. Så hver gang du setter deg mål du kanskje ikke når, regler som er vanskelig å leve etter eller sammenligner deg med andre; hent fram medmenneskeligheten i deg og rett den mot deg selv. Du trenger ikke være best, gjøre ditt beste og hele tiden utfordre deg selv. Når man gjør det til en vane å vise medfølelse med seg selv, er idéen at det følelsen av empati ovenfor andre også vil vokse. Både mennesker, dyr og naturen. 

Yoga sier at man skal bruke tid på å lære seg selv å kjenne. Dette kan være utfordrende, skummelt og ubehagelig til tider. Men dess bedre du kjenner og forstår deg selv, dess lettere vil det være å ta valg som leder deg i den retningen som gir mening for deg. Det er ikke meningen at vi alle skal være like, ha de samme målene, eller strebe etter å bli som noen andre. Det kan ta tid å finne sin egen vei, så vis nestekjærlighet ovenfor deg selv og aksepter at det krever et åpent sinn.

Dette er bare to punkter av mange måter man kan ta med seg yogaen utenfor matta. Det er ingen av de åtte grenene innen yoga som er viktigere enn de andre, og alle bygger på og avhenger av hverandre. Men i tillegg til en fysisk yogapraksis er disse punktene noe du kan starte med. Kanskje du gjør det allerede. Empati og selvinnsikt er noe de fleste av oss lærer med alderen og ulike erfaringer livet gir oss. Men yoga åpner for en mer bevisst tilnærming og tanken er at de ulike praksisene vil gi oss en sterkere helheltsfølelse. En mening og et kompass for de valgene vi tar.

Hvordan praktiserer du yoga utenfor matta?

Solhilsen fra Kristin

 

5 kommentarer

loggebloggen

18.02.2017 kl.17:44

Interessant lesning. Jeg ble tipset av en venninne om at jeg burde begynne med yoga, fordi jeg stresset så mye. :) Jeg visste ikke at det var såpass omfattende da. Jeg trodde det stort sett gikk ut på å sitte i forskjellige stillinger osv.

yogakristin

18.02.2017 kl.18:29

loggebloggen: det er jo det de fleste starter med. Å gå på yogatimer kan hjelpe med mye det altså! Det er det jeg skriver mest om også. Men vi kan få mye mer ut av det om vi prøver å ta med oss yogaen utenfor matta og <3

Victoria Larsen

18.02.2017 kl.18:12

Så flink du er! Interresant lesing :)

yogakristin

18.02.2017 kl.18:29

Victoria Larsen: tusen takk! Ha en fin lørdag :)

Tina Aileen Johansen

20.03.2017 kl.20:27

Supert innlegg! :) Du er veldig dyktig. Selv er jeg nybegynner innen yoga og bruker både Astanga og Kundalini og yin yoga, Forsøker å gjøre litt hver dag. Elsker følelsen under og etter økten, man bare må bli glad av yoga!

Skriv en ny kommentar

yogakristin

yogakristin

29, Trondheim

Kristin Skjelbred er yogainstruktør på 3T i Trondheim. Her finner du inspirasjon og tips innen yoga, trening og mental helse!

Kategorier

Arkiv

hits